Ekleme Tarihi 17.03.2024
Yüz yılı aşkın bir geçmişe sahip olan bir kuruluş olarak Türkiye konvansiyonel demiryolu hatlarında koşan yüzlerce farklı tip ve güçte lokomotif, tren setleri, binlerce yolcu ve Yük vagonu ve alt bileşeni biz ürettik. Ancak bu ürünlerin büyük bir kısmı yabancı marka lisansları altında üretildi. Artık TÜRASAŞ ‘ın milli ve yerli kendi markasıyla ürettiği ürünlerle sahaya çıkma vakti geldi.
1961 yılında Türk mühendis ve işçileri tarafından TÜRASAŞ Eskişehir ve Sivas tesislerinde üretilen ilk yerli buharlı lokomotiflerimiz KARAKURT ve BOZKURT‘un ardından bugün de çağımızın ihtiyaçlarına cevap verebilecek, yeni nesil teknolojilerle donatılmış ilk Milli ve Yerli Elektrikli Anahat Lokomotifini üretiliyor.
2023 yılında işletmeye sunulan 322+2 yolcu kapasitesine sahip Milli Elektrikli Tren Seti 160 km/sa hıza sahip. Uluslararası standartlarda imal edilen setin seri üretimi devam ediyor. 2030 yılına kadar bu tren setlerinin sayısını 56'ya çıkarılması hedefleniyor.
Saatte 225 kilometre hıza sahip 'Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti Projesi'nde de tasarım çalışmalarında son aşamaya gelindi. 2024 yılı içinde de prototip üretimi tamamlanacak.
Milli Hızlı Tren Projesi'nin yanı sıra 2021'de tasarım ve prototip çalışmalarına başlanılan Milli Banliyö Tren Seti Projesi'nin 2024'te tamamlanarak hizmete girecek. Maksimum işletme hızı saatte 90 kilometre olacak trenin tasarım hızı 120 kilometreye ulaşacak. İlk tren setleri Gaziray Projesi'nde kullanılacak. Güvenli, ergonomik, rahat ve etkin şekilde tasarımı ve üretimi planlanan araçla şehir içi yolcu taşımacılığında yakın zamanda Türkiye'nin ihtiyacı da karşılanabilecek. Böylece ithalatın azaltılarak yurt içi banliyö araç ihtiyacının yerli imkanlarla karşılanması, araçların tek tip üretilerek bakım ve onarım kolaylığı elde edilmesi, ihracatla Türkiye ekonomisine katkı sağlanması hedefleniyor.
İlklerin ve enlerin projesi, yüz yıllık hasretimiz olan ESKİŞEHİR-5000 Elektrikli Anahat Lokomotif prototipi, geçen yıl 3 seti teslim edilen Elektrikli Tren setinden sonra TÜBİTAK RUTE işbirliği ve proje paydaşları olan Sönmez Trafo (STS) , MEDEL Elektronik, Savronik Sistem ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) katlıları ile 2023 yılında raylara indi. Modern yeni nesil AC sürüş sistemine sahip, 5MW gücünde ve 140 km/sa hıza sahip E5000 ile ülkemiz ana hat yük ve yolcu taşımacılığı için lokomotif ihtiyacı karşılanacak. Yerlilik oranı yüzde 65 olan lokomotifin seri üretimle yüzde 80'e çıkarılması hedefleniyor.
Yüzyıllık bu mirası taşıyan ve geleceğe güvenle yürüyen bir marka olarak prototipleri başarıyla tamamlanan bu lokomotifin seri üretimine geçiliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Abdulkadir URALOĞLU teşrifleriyle Eskişehir'de E5000 Elektrikli Anahat Lokomotifi temin sözleşmesi TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü ile imzalandı.
Sözleşme kapsamında 95 adet lokomotif 2027 yılı sonuna kadar TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü‘ne teslim edilecek.
Yine sektörümüzün en büyük temsilcisi TÜRASAŞ ‘ın Sivas Boji Üretim Fabrikası’nın açılışı gerçekleştirildi. TÜRASAŞ'ın 10 bin 500 metrekare kapalı alana sahip yeni fabrikasında boji üretim kapasitesi 1500 adetten 4600 adete çıktı. Bu fabrikada yıllık 9 bin 200 adet tekerlek takımı üretilecek.
Ayrıca TürkiyeYüzyılı’na UAİS Askeri Araç Taşıma vagonu ve Tır Dorsesi Taşıma vagonu gibi yeni ve nitelikli ürünlerle katkıda bulunmaya devam edilecek.
Tüm bu projelerin hayata geçirilmesinde emek veren, katkıda bulunan işçisinden mühendisine amirinden memuruna TÜRASAŞ çalışanlarını ve tüm paydaşları tebrik ediyoruz.