Ekleme Tarihi 5.12.2017
KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 5 milyon liraya kadar destek verecek. Programa başvuracak projelere, işletme başına 5 milyon liraya kadar yüzde 70'i geri ödemesiz, yüzde 30’u geri ödemeli olmak üzere yüzde 100 destek sağlanacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımları ile Ankara’da düzenlenen protokol imza töreninde, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Aselsan, Savunma ve Havacılık Sanayi İmalatçılar Derneği (SASAD) ve Posta ve Telgraf Teşkilat A. Ş. (PTT) ile KOSGEB arasında iş birliği protokolü imzalandı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Stratejik Ürün Destek Programı ile ithalatı yüksek, stratejik ürünlerin yerlileştirilmesi ve millileştirilmesini hedeflediklerini belirterek, "Program çerçevesinde hazırladığımız projeksiyona göre 500 projenin desteklenmesiyle 2 bin 500 kişiye iş imkanı sağlanacak, KOBİ'lerin imalat sanayisinde oluşturduğu cari açık yüzde 10 azalacak. Verdiğimiz bu destekle 250 milyon liralık katma değer oluşturacak." dedi.
Türkiye'nin her alanda büyük değişim ve dönüşüm yaşadığını belirten Özlü, ülkenin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olması hedefini, gerçeğe dönüştürmek için harekete geçtiklerini söyledi. Özlü, Türkiye'nin "bölgesel lider, küresel oyuncu" olmasını hedeflediklerinin altını çizerek, "Teknolojimiz, insan kaynağımız, sanayicimiz bizi bu hedefe taşımak için yeterli. Bize düşen görev bu kaynağı etkin ve verimli bir şekilde harekete geçirmek, işleyişi yeniden yapılandırmaktı. İşte bugün startını vereceğimiz KOSGEB Stratejik Ürün Geliştirme Desteği, bu yönde atılacak önemli bir adımdır." diye konuştu.
Özlü, Ar-Ge ve inovasyonla geliştirilmeyen üretimlerin, tarihin gerisinde kalacağına işaret ederek, KOBİ'lerin bilgiyle donatması, Ar-Ge ve inovasyonu merkeze koyması için her türlü teşvik ve desteği sağladıklarını anlattı.
"İthalata karşı yerli ürün seferberliği" başlattıklarına dikkati çeken Özlü, "Kendi işletmelerimizle, kendi KOBİ'lerimizle, kendi finansmanımızla, kendi insan kaynağımızla, kendi damgamızla, kendi ürünlerimizi üreteceğiz. Bu amaçla ithal ettiğimiz 1000 ürünü, bunu yapabilecek 1000 KOBİ ile eşleştirmek için çalışıyoruz. Bunların bir defaya mahsus tasarlama, geliştirme ve piyasaya sürme masraflarını biz destekleyeceğiz. Böylece ithalatı azaltacak, yerli malı üretimi artıracağız." ifadesini kullandı.
- "Desteklerin toplam üst limiti 5 milyon lira"
Özlü, cari işlemler dengesi incelendiğinde, ara malı ithalatı sorunuyla karşılaşıldığına değinerek, KOSGEB aracılığıyla başlatılacak bu programla, cari açık problemini azaltmaya katkıda bulunan yatırımların destekleneceğini vurguladı. İthalat miktarı yüksek, stratejik ara malların yerli üretiminin teşvik edileceğini dile getiren Özlü, böylece ülke ekonomisine
katma değer sağlanacağını, imalat sanayinde yerli girdi oranının artırılacağını ve yerli imalat sanayinin gelişmesinin destekleneceğini kaydetti.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da yaptığı konuşmada; "KOSGEB'in 5 milyon liraya kadar KOBİ'lere sağlayacağı destekle özellikle siber güvenliğin akıllı ulaşım altyapılarını, haberleşme ağlarından uydulara kadar birçok kritik altyapının ara ürünlerini Türkiye'de üretebilir hale geleceğiz. Ar-Ge'ye daha fazla kaynak aktarmamız gerekiyor. Ortaya çıkan özgün ürün ve projelerin kat kat geri dönüşü olacaktır. Ülkemizin petrolden sonra en fazla ithalat yaptığı bu alanda KOBİ'lerimiz daha az çekinerek Ar-Ge yapabilecek, uluslararası marka üreten konuma yükselebilecek."
Bakan Arslan, son 15 yıldır başarılara imza atan PTT'nin faaliyetleri arasındaki kargo, lojistik, bankacılık, özellikle e-devlet ve e-posta hizmetlerinde yapılacak geliştirmeler konusunda da "Stratejik Ürün Destek Programı" kapsamında PTT ve KOSGEB'in ortak çalışma yürüteceklerini bildirdi.
Türkiye'nin son dönemde her alanda yerlileşme ve millileşme konusunda seferberlik başlattığını hatırlatan Sayan, bu alandaki çalışmaların başarıyla sürdürüldüğünü dile getirdi.
Sayan, 5G'yi yerli ve milli altyapıyla kurabilmek için tüm imkanların seferber edildiğini vurgulayarak, "KOSGEB ile elektronik haberleşme sektörü özelinde de yerli ve milli üretim ekosisteminin geliştirilmesi noktasında atılacak adımları belirlemiş olduk. 5G için hazırlık yapacak tüm yerli ve milli firmalar bugün burada. Bir olacağız, diri olacağız, hep birlikte başarıya ulaşacağız." diye konuştu.