Kaaf, demiryolu araçları üzerinde kullanılan alt sistemler ve demiryolu araçları bakım makineleri geliştirmekte ve üretmektedir. Tamamı ile demiryolu araçları sektöründe özelleşerek kurulduğu günden bu yana Ar-Ge çalışmaları sonucu çok sayıda katma değeri yüksek ürün geliştirdi ve geliştirdiği bütün ürünleri ticarileştirdi. Kaaf’da yapılan her iş bir sonraki iş için basamak görevi görerek sürekli iyileşmeyi ve gelişmeyi mümkün kılmaktadır. Ortaya koyduğu ve koyacağı katma değeri yüksek ürünler ile ekonomik ve teknolojik gelişimini sürdürülebilir olarak devam ettirmektedir. Uzun yıllar boyunca demiryolu aracı tasarımı, imalatı ve bakımı alanlarında tecrübe kazanmış, alanında uzman çalışanları ile sektöründe global olarak öncü ve oyun kurucu bir marka olmayı hedeflemektedir.
KAAF ÜRÜN GRUPLARI
Kaaf ürün gamı demiryolu aracı alt sistemleri ve bakım makineleri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bunlar;
Aks kutuları dönen teker seti ile yarı-statik boji şasesi arasında bağlantı elemanıdır. Bu komponentler arasında etkili olan tüm kuvvetler yaylar, damperler, kılavuz elemanlar üzerinden aktarılır. Aks kutuları raylı sistem araçlarının güvenilirliğinin sağlanmasında her zaman hayatı öneme sahip bir komponent olmuştur. İşletme emniyeti, güvenilirlik, raylı sistem araç maliyetleri üzerinde önemli etki değerine sahiptir.
Teker ile ray arasına püskürtülen özel bileşim ve tanecik boyutuna sahip kumlar sayesinde iki yüzey arasındaki sürtünme kuvvetini artırmak için kullanılır. Duruş mesafesi, patinajın ve kızaklamanın önlenmesi için kullanılır.
Aşınma, kurplardaki yanal kuvvetler ve yakıt verimliliği arasında en iyi dengeyi sağlamak için tekerleklerin temas ettiği ray yüzeylerinde sürtünme kuvvetlerini kontrol etmek gerekir. Araç üstü yağlama sistemleri ile bodenler doğru zaman, miktar ve yöntem ile yağlanarak optimum sürüş değerleri yakalanmaktadır.
Sürücü Ayak Platformu (KSAP), sürücüler için ergonomik bir oturma imkanı sunarak seyir yorgunluk katsayısını en alt düzeylere indirir. Sürücüye kararlı bir konum kazandırarak, kritik kumanda aygıtlarına olan mesafe azaltılır böylece acil durumlarda önemli olan tepki süreleri minimuma indirilir ve ayarlanabilir yapısı ile her sürücü için en uygun seyir şeklini oluşturma imkanı sunar
Esnek tekerlekler, demiryolu araçları için seyir konforunu artırmak ve bakım maliyetlerini düşürmek için etkin olarak kullanılmaktadır. Esnek tekerlekler; tekerlek merkezi, şok ve titreşimi absorbe eden kauçuklar ve çelik bandajdan oluşmaktadır.
Mobil Kum Dolum Araçları, demiryolu araçları kumlama sistemlerinde bulunan kum tankına dolum yapmak için kullanılır. Aracın bakım atölyesine gelmesi durumunda kum seviyesi kontrol edilir ve kum takviyesi yapılır. Mobil Kum Dolum Aracı kullanıcı isterlerine göre 3 farklı tipte üretilebilir. Bunlar;
Motorize Kum Dolum Araçları, demiryolu araçları kumlama sistemlerinde bulunan kum tankına dolum yapmak için kullanılır. Motorize kum dolum araçları, kendinden tahrikli ve elektrikle çalışan farklı boyutlardaki kamyonetler ile entegre olarak üretilir. (Talep üzerine dizel araçlarda üretilmektedir.) Bu sayede 500kg dan daha ağır kum taşıma ihtiyacı olan işletmeler için en uygun çözüm oluşturulur. Talep doğrultusunda 0,75t, 1ton, 2ton… ve daha fazla taşıma kapasitesine sahip versiyonlarda üretilir.
Demiryolu araç katarlarının kısa mesafeli hareketlerinde araçların çalıştırılmasına ihtiyaç duyulmadan hareket ettirilmesi için kullanılır. Hem karayolu hem de demiryolunda hareket edebildiği için özellikle atölye, depo ve bakım istasyonları gibi bölgelerde esnek ve hızlı hareket imkanı sağlar. Akülü manevra araçları, demiryolu araçlarına kıyasla çok daha verimli ve esnek hareket kabiliyetine sahip oldukları için yakıt verimliliği, bakım süreleri, iş güvenliği ve operasyonel kabiliyetlerde dramatik iyileştirmeler sağlarlar.
Demiryolu araçlarında kullanılan ön gerdirmeli esnek tekerleklerin montajı ve demontajı için özel olarak tasarlanmış makineler kullanılmaktadır. KAAF teker presleri Bo’54 tekerleğinin montajlanabilmesi için gerekli olan ön gerdirme kuvvetini hassas konum, kuvvet ve hızda uygulayarak kusursuz bir montaj yapmanıza imkan verir. Makinalar, müşteri talepleri ve farklı teker çeşitleri için özelleştirilebilmektedir.
Boji pres raylı sistem araçlarının emniyeti, konforu, bakım maliyeti ve benzeri parametreleri üzerinde çok büyük etkiye sahip bojilerin; imalat veya bakım sonrası, araç altına montajından önce dengelenmesine imkan sağlayan hayati öneme sahip test ve bakım makinasıdır.
Aşınma, kurplardaki yanal kuvvetler ve yakıt verimliliği arasında en iyi dengeyi sağlamak için tekerleklerin temas ettiği ray yüzeylerinde sürtünme kuvvetlerini kontrol etmek gerekir. Hat yağlama sistemleri ile bodenler doğru zaman, miktar ve yöntem ile yağlanarak optimum sürüş değerleri yakalanmaktadır.
Trolley/Aliberaber demiryolu araçlarında ray üzerinde hareketsiz kalan/kilitlenen tekerlek/aks için portatif ve hızlı çözümler sunar. Arıza yapmış olan demiyolu aracını raya ya da araca zarar vermeden bakım atölyesine transfer etmek için kullanılır.
Araç üretim fabrikalarında boji imalatı ile gövde imalatı arasında zaman farkı oluştuğunda gövde imalatının devam edebilmesi için veya işletmeci firmaların raylı sistem araçlarını ağır bakımlar için bakım atölyelerinde aldıklarında kaldırma liftleri, bakım hollerini araç gövdesinin bloke etmemesi için asıl bojinin ikamesi olarak kullanılır.