ARUS, UDHAM İŞBİRLİĞİNDE RAYLI SİSTEMLER İÇİN ARGE BULUŞMASI ETKİNLİĞİ

Ekleme Tarihi 1.11.2024

UDHAM & ARUS İşbirliği Zirvesi - Raylı Sistemler İçin Ar-Ge Buluşması Etkinliğimiz, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdulkadir Uraloğlu'nun teşrifleriyle OSTİM OSB Konferans Salonu'nda gerçekleşti.

Türkiye’nin Raylı sistemler sektörünü büyük bir ilgi ve katılımla biraraya getiren Raylı Sistemler İçin AR-GE Buluşmasında sektörün geleceğine yön verecek ARGE yatırımları ele alındı.

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız, Abdülkadir Uraloğlu konuşmasında Demiryollarını 2002 yılından itibaren devlet politikası olarak ele aldıklarını ve öncelikli sektör olarak belirlediklerini vurgulayarak o tarihte yaklaşık yaklaşık 11 bin kilometre olan demiryolu uzunluğunu; 2 bin 250 kilometresi  YHT ve Hızlı Tren Hattı olmak üzere yaklaşık 3 bin kilometre artırarak 13 bin 919 km’ye yükselttilerini ve Türkiye’yi Avrupa’nın 6., dünyanın 8. yüksek hızlı tren işletmecisi yaptıklarını anlattı.

Son 22 yılda yerli sanayimizin hızla gelişerek; savunma sanayi ürünleri, makine, medikal, ulaştırma, elektrik-elektronik ve haberleşme sektörleri gibi birçok stratejik alanda yüksek teknolojiye sahip milli ürünlerimizle dünya çapında küresel bir üretici ve ihracat ülkesi konumuna geldiğinin altını çizen Uraloğlu, uluslararası standartlarda yeni nesil lokomotifler, dizel ve elektrikli tren setleri, ilk sürücüsüz metro, yolcu ve yük vagonları, cer konvertörü ve motoru, tren kontrol yönetim sistemi  ve sinyalizasyon sistemleri gibi ana, kritik ve alt ürünlerin  %70 yerli katkı ve milli markalar olarak üretildiğinin önemini belirti.

Uraloğlu, saatte 160 kilometre hıza sahip ‘Yeni Sakarya’ ismi verilen 3 elektrikli tren setinin şu an Adapazarı-Gebze arasında yolcu taşımacılığına devam ettiğini,  TCDD Taşımacılık için sipariş edilen 95 adet elektrikli ana hat lokomotifin üretimi için seri üretim çalışmaları ve saatte 225 kilometre hıza sahip Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti Projesi’nde de tasarım çalışmalarının tamamlanarak, imalat hazırlıklarına başladıklarının altını çizerek  Raylı sistemlerde yürürlüğe giren ARGE destekleri ile birlikte sektörün teknoloji seviyesinin en üst noktalara taşınacağına olan inancını dile getirdi.

Uraloğlu, Avrupa Demiryolu Endüstrileri Birliği(UNIFE)’nin Küresel Demiryolu Piyasası raporuna göre Demiryolu araçlarının Pazar büyüklüğünün 63.3 Milyar Euro olduğunu bizim gerek müteahhitlerimiz ve gerekse raylı sistem üreticilerimizin yılda ortalama 1 milyar USD gelir elde ettiğini ama bunun yeterli olmadığına işaret ederek üreticilerimiz bu pazardan mutlaka daha çok pay alması gerektiğini vurguladı.

Sektör paydaşlarını biraraya getiren raylı sistemler etkinliğimiz, Panel oturumları ve Sektör temsilcilerinin ARGE sunumları ile devam etti. Panellerde sektörün hangi alanlarda öncelikli olarak ARGE yapması gerektiği ve UDHAM tarafından desteklenen başarılı ARGE proje örnekleri anlatıldı.

UDHAM Başkanı Selami Yazıcı'nın moderatörlük yaptığı "Raylı Sistemlerde AR-GE ve Milli Teknoloji Dönüşümü" konulu 1. panel de Panelistler TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Ufuk YALÇIN, TÜRASAŞ Genel Müdürü Selim KOÇBAY, TCDD Genel Müdür Yardımcısı Öner ÖZGÜR ve Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Enver MAMUR ülkemizin geleceğini şekillendirecek Raylı Sistem proje beklentilerini sektör temsilcileri ile paylaştı.

UDHAM Strateji Daire Başkanı Faruk Yılmaz'ın moderatörlük yaptığı "UDHAM Ar-Ge Destekleri ve Deneyimler" konulu 2. Panel'de UDHAM tarafından destek verilen projeler anlatıldı. Panelistler TCDD Teknik Genel Müdürü Mustafa ÖZDÖNER, HTK Başkanı Mustafa YAMAN, ARMCO Genel Müdürü Tamer TAŞKIN, Albayrak Makine ARGE Müdürü Necim KIRIMCA, UDHAM Ar-Ge destekli Projeleri hakkında bilgiler verdiler.

Panel ve sunumlarda raylı sistemlerin geleceğini şekillendirecek Ar-Ge projesi beklentileri, desteklerin detayları ve daha önceki farklı çağrılardaki desteklerde elde edilen deneyimler paylaşıldı.

Öğleden sonraki oturumda ise ülkemizin önde gelen 10 demiryolu kurum ve firması katılımcılara teknoloji yetkinliklerini ve Ar-Ge alanında yaptıkları yatırımlarını anlatan sunumlar gerçekleştirdi.

ARUS üyelerinin yaptığı sektör sunumlarında da sektörün ARGE merkezlerini kurarak gerek Devlet destekleri ile yapılan projeler, gerek  Avrupa HORIZON 2020 Shift to Rail, EU COSME  gibi uluslararası projeler ve gerekse kendi öz imkanları ile gerçekleştirdikleri  projeler anlatılarak gelecekte yapmak istedikleri vizyon projeler vurgulandı.

Etkinliğimize katılarak bizleri onurlandıran başta T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdülkadir Uraloğlu ve Bakan Yardımcımız Sayın Osman Boyraz olmak üzere, OSTİM Başkanımız Sayın Orhan Aydın, TCDD Genel Müdürümüz ve ARUS başkanımız Sayın Veysi  Kurt, TCDD Taşımacılık Genel Müdürümüz Sayın Ufuk Yalçın, TÜRASAŞ Genel Müdürümüz Sayın Selim Koçbay, AYGM Genel Müd. Yrd. Sayın Enver Mamur,  TCDD Teknik Genel Müdürümüz Sayın Mustafa Özdöner, etkinliğin gerçekleşmesinde büyük destekleri olan işbirliği kuruluşumuz UDHAM Başkanımız Sayın Selami Yazıcı ve Strateji dairesi Başkanımız Sayın Faruk Yılmaz’a, ülkemizin dört bir yanından katılarak bizlere desteklerini esirgemeyen tüm ARUS üyelerimize ve sektör temsilcilerimize teşekkür ederiz.

İlgili Görseller