2.Cİ ARGE VE İNOVASYON ZİRVESİNE KATILDIK

Added Date 26.09.2017

6-7 Eylül 2017 tarihinde Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde gerçekleştirilen etkinliğine katıldık.

6-7 Eylül 2017 tarihinde Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde gerçekleştirilen etkinliğe Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Milli ve yerli İHA’ların (İnsansız Hava Araçları) tasarımcısı Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar ve çok sayıda yönetici katıldı. Ayrıca sergide MKE, TEI, TCDD, TCI, ASELSAN, ROKETSAN, KALE GRUBU, BELEDİYELER, KALKINMA AJANSLARI, TTO gibi çok sayıda kuruluş yer aldı.

  1. Ar-Ge İnovasyon Zirvesi ve Sergisi’nde, 13 oturumda inovasyon ve Ar-Ge'nin lideri 54 konuşmacı Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanlarındaki stratejilerini, yol haritalarını anlatırken özel sektör, kamu ve üniversitelerden 213 kurum ve kuruluş, 500’e yakın inovatif ürün ve icat sergiledi. İki gün süren ve ülkemizin dünyanın en güçlü 10 ekonomisi arasına girmesi hedeflerinde önemli görev üstlenen bu önemli etkinliği, yediden yetmişe 10 bini aşkın ziyaretçi takip etti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmada toplumsal bir seferberlik içinde olunması gerektiğini belirterek, "Bakanlık olarak bu seferberliğe katılmaya ve öncülük etmeye hazırız. İnovasyon, Ar-Ge ve tasarım ekonomisine geçiş için bütün kaynaklarımızı seferber etmeye hazırız." dedi.

"Teknolojide, bilişimde, dijitalleşmede ve sanayide baş döndürücü gelişmeler, ilerlemeler yaşanıyor. Bilginin, bilimin, teknolojinin, Ar-Ge'nin, inovasyonun ülkelere ve dünyaya yön çizdiği bir çağda yaşıyoruz. Bilgiyi elinde bulunduran, teknoloji üreten ve bilimi kalkınma için seferber eden toplumlar, ekonomi başta olmak üzere her alanda çok önemli avantajlara sahip. Bilgiyi ve teknolojiyi üretmek yerine ithal eden toplumlar ise sürecin gerisinde kalıyor."

Sanayi 4.0 denilen yeni endüstri döneminin, bütün unsurlarıyla beraber yaşandığını vurgulayan Özlü, "Her şey yeni baştan organize ediliyor, yeni baştan kurgulanıyor ve yeni baştan güncelleniyor. Ülkeler ve firmalar, bu yeni endüstri anlayışına uygun olarak sanayi politikalarını yeniden planlıyor. Açıkça belirtmek gerekirse, bizler bu yeni dönemin, yeni gerçekliğin gerisinde kalamayız." diye konuştu.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'nin bulunduğu coğrafya nedeniyle güçlü olması gerektiğini dile getirerek karşılaşılan sorunlarla mücadele ederken hiç bir şekilde kalkınmadan ve yatırımlardan vazgeçilmeyeceğini ifade etti. Elvan, “Elbette iç ve dış terörle mücadele edeceğiz, elbette milli iradenin önündeki engelleri kaldırmaya devam edeceğiz, elbette Türkiye'nin huzuruna ve istikrarına yönelik tehditleri bertaraf edeceğiz. Bütün bunları yaparken hiçbir şekilde kalkınmamızdan teknolojiye, Ar-Ge'ye, projeye yatırım yapmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Yoksa koyduğumuz hedeflere ulaşmamız mümkün değil” diye konuştu.

2023 hedeflerine ulaşmak için odaklanacakları temel alanlardan birinin Ar-Ge ve inovasyon olacağını ifade eden Elvan, Türkiye'nin araştırma altyapısın geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Elvan, “Bugün biz aşağı yukarı 20 milyar lira civarında araştırma ve geliştirmeye kaynak ayırıyoruz. Bunun yaklaşık 10 milyar lirası kamu tarafından kalan 10 milyar lirası ise özel kesim tarafından harcanıyor. Bugün biz milli gelirimizin yüzde üçünü kaynak olarak ayırsak bu kaynağı kullanacak araştırma ve geliştirme altyapısına sahip değiliz. Onun için araştırma ve geliştirme altyapısını ve kapasitemizi güçlendirmek zorundayız”şeklinde konuştu.

Türkiye’nin gelecek hedeflerinden biri olan “Bilgi Ekonomisine Geçiş” konusu ile Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof.Dr. Davut Kavranoğlu, Türkiye’nin bilgi ekonomisine geçişi konusunda vizyon veren bir konuşma yaptı. Kavranoğlu, dünyanın en iyi üniversitelerinin, ülke ekonomisi gelişmiş, yüksek teknoloji üretme kabiliyetine sahip ve en inovatif ülkelerde bulunmasının tesadüf olmadığının altını çizdi.

Ülke güvenliği için yerli İHA’lar ile terörle mücadeleye büyük başarılar sağlanmasına öncülük eden T3 Vakfı Başkanı ve Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, 2. MMG AR GE İnovasyon Zirvesi ve Sergisi’nde “Milli Teknoloji Hamlesi”ni anlattı. Selçuk Bayraktar, Türkiye’nin geçmişini hatırladıkça milli teknoloji hamlesinin daha da hızlanacağını söyledi.

“İklim Değişikliği ve Yeşil Teknolojiler” konu başlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakan Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, Türkiye’nin yeşil teknolojideki önemli başarıları hakkında bilgi verdi.

Related Images