Demiryollarında Yeni Dönem Başladı

Ekleme Tarihi 29.05.2017

4.Uluslararası Demiryolu Endüstrisi ve Teknolojileri Konferansı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Birdal’ın katılımıyla, Ankara YHT Gar’da gerçekleştirildi.

Birdal: Demiryollarında Yeni Dönem Başladı - RayHaber 6 yaşında!

Konferans’ta Birdal’a, TCDD Genel Müdür Yardımcıları İsmail H.Murtazaoğlu ve Ali İhsan Uygun eşlik etti.

Müsteşar Yardımcısı Orhan Birdal Konferans’da yaptığı konuşmada, Türkiye’nin prestij eserleri arasında yerini alan Ankara YHT Gar’ın demiryollarının nereden nereye geldiğine dair önemli ışık tuttuğunu ve demiryoluyla ilgili konferansa ev sahipliği yapıyor olmasını anlamlı ve yerinde bulduğunu belirtti.

Yarım asır ihmal edilen demiryollarında 2003 yılından itibaren yeni bir demiryolu seferberliği başladığını ifade eden Birdal, demiryollarına 2003 yılından bugüne kadar 60 milyar Türk lirası yatırım yapıldığını söyledi. Bu yatırımlarla başta YHT projeleri olmak üzere, demiryollarını halkımıza yeniden sevdiren büyük projeler gerçekleştirildiğini söyleyen Birdal “Bugüne kadar 32 milyon gibi önemli sayıdaki yolcumuzu yüksek hızlı trenlerimizin konforuyla tanıştırdık.” dedi.

Bursa’dan Bilecik’e, Konya’dan Adana’ya, Mersin ve Gaziantep’e kadar hem yük hem de yolcu taşıyabilecek 200 km hıza uygun hızlı tren projelerinin inşasının sürdüğünü kaydeden Birdal, yenilenen hatlar, modernizasyon çalışmaları, şehir içi raylı sistem projeleri ve lojistik merkez projeleri hakkında da bilgi verdi.

“TARLA HAZIR, TOHUM ATACAK FİRMA BEKLİYORUZ”

Demiryolu Sektörünün Serbestleştirilmesinin 2003 yılından bugüne kadar gerçekleştirilen en önemli projelerden biri olduğunun altını çizen Birdal, Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun’un çıkmasıyla birlikte demiryollarında bambaşka bir dönem başladığını söyleyerek, “Kanun ile kısaca; TCDD’ye altyapı işletmecisi olarak görev verilirken, yük ve yolcu taşımacılığı yapmak üzere TCDD’nin Bağlı Ortaklığı TCDD Taşımacılık A.Ş. kurulmuş ve faaliyete geçirilmiştir. Kanun kapsamında tüm ikincil mevzuat çıkarılmıştır. Artık Kamu şirketimiz TCDD Taşımacılık A.Ş.’nin yanı sıra özel firmalarımız da demiryolu tren işletmecisi olarak faaliyette bulunabileceklerdir. Demek istiyoruz ki; tarla hazır, tohum atacak firma bekliyoruz.” ifadesinde bulundu.

RAYLARDA YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM SEFERBERLİĞİ

Ülkemizde başlayan yerli ve milli üretim seferberliği kapsamında, “TCDD’nin bağlı ortaklıklarının imkân ve kabiliyetlerinden yararlanılarak ileri demiryolu endüstrisinin ülkemizde yaygınlaştırılması ile yerli ve milli üretime yönelik çalışmaların yapıldığını kaydeden Birdal konuşmasını, “Yerli ve Milli demiryolu endüstrisinin oluşmasına destek veren sanayicilerimizin oluşturduğu Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS) gibi kuruluşlarımıza destek veriyoruz.” diye sürdürdü.

Birdal, TCDD öncülüğünde Çankırı, Adapazarı ve Sivas’ta iştirakler kurulduğunu ray, makas, yerli tren setleri, travers üretimi yapıldığını, TÜBİTAK BİLGEM ve İTÜ işbirliği ile Milli Demiryolu Sinyalizasyon Projesi prototip çalışmasının gerçekleştirildiğini aktararak Milli Demiryolu Sinyalizasyon Sisteminin Afyon-Denizli-Isparta/Burdur ve Denizli-Ortaklar arasında kurulum çalışmalarına başlandığını söyledi.

TÜLOMSAŞ’ta E-1000 manevra lokomotifinin raylara indirildiğini, ve E-5000 elektrikli anahat lokomotifinin çalışmalarına başlandığını bildirerek, “TÜDEMSAŞ’ta Yeni Nesil İlk Milli Yük Vagonunun üretimi başarıyla gerçekleştirildi. Milli yük vagonumuzdan bu yıl içinde 150 adet üretmeyi hedefledik.” dedi.

Hali hazırda işletmeye açılan YHT hatlarında 19 adet set ile hizmet verildiğini, YHT filosuna 106 adet set daha ilave etmeye yönelik çalışmaların devam ettiğini söyleyen Birdal, “Bunlardan ülkemizde üretimi yapılacak setler, yüzde 53’ten yüzde 74’e varan yerlilikle üretilecek.” dedi. Birdal, “Bakanlığımız tarafından yürütülen şehir içi raylı sistem projelerinde de yüzde 53’lük yerlilik şartı getirmiş bulunmaktayız.” diye ekledi.

Konuşmasının sonunda demiryolu AR-GE çalışmaları hakkında da bilgi veren UDHB Müsteşar Yardımcısı Orhan Birdal, “Demiryolu AR-GE çalışmaları kapsamında, yerli sanayi ve üniversiteler arasında köprü görevi üstlenmek ve yeni teknolojileri hayata geçirmek üzere TCDD bünyesinde Demiryolu Araştırma Merkezi (DATEM) kurulmuştur. Behiçbey’de bulunan bu merkezimiz gerekli laboratuvarlarla donatılmış olup tüm testler yapılabilmektedir.” diye konuştu.

İlhami Pektaş

 

İlgili Görseller